woensdag 31 maart 2010

Vogeltjes

Mijn zus is getrouwd. Dus er was ook ne vrijgezellen. Het thema: vogelkes! Om aan haar (en onze) creatieve noden te voldoen, werden er als vrij-gezellige-activiteit dan ook zelf vogelkes gemaakt. Van vilt, maar ook gehaakt, zoals dit exemplaar.

20100225_0001
(ik weet het, niet volgens de regels van de kunst gefotografeerd... da's voor een volgende keer)

Het komt van hier, waar nog héél véél mooie en leuke haak-dingen staan! En op een uurke is zo'n vogelke klaar! We hebben voor mijn zus uiteindelijk alle zelfgemaakte vogelkes in een mobile gehangen met nog wat pluimpjes en vilten takjes erbij, en die op den trouw kado gegeven. 'k Heb er helaas geen foto meer van genomen, maar dat zag er toch echt heel plezant uit!

maandag 29 maart 2010

Hypothecairereferenteoverbruggingsvoeten

Een aantal bankbezoekjes later echoën de dure termen al net iets minder lang na in mijn hoofd. Maar amai. Wat een omslachtig gedoe seg! Kan dat nu niet gewoon zo: "hoi ik heb een huis gekocht, ik wil geld lenen, zoveel duizend euro, hoeveel moet ik u daarvoor betalen, merci, salut, en de kost!" Maar nee, dan komen de vaste variabele cap's referentevoeten overbruggingskredieten fiscaliteiten blie bloe bla naar boven!
En dan nog dat onderhandelen. Door het leningenbos de bomen zien, dat lijkt me nog te gaan lukken (ik heb zelfs al heelder excel-blaadjes vol berekeningen gefabriceerd, er is een boekhoudster verloren gegaan aan mij!), maar dan nog de straffe gaan uithangen en er een tiende van een precentje afpitsen, ow ow, da's niks voor mij. Gelukkig kan het lief goed pokerfacen en bedenkelijk kijken en "Mmm" of "Mjaa" brommen. Ik geef mezelf garanti volledig bloot (figuurlijk!) aan den eerste den beste bankmeneer door mijn geglunder of ogengedraai en kan dus onmogelijk het onderste uit de kan halen. Het lief maakt er daarentegen een sport van om zo kritisch en ontevreden mogelijk over te komen. Wat vullen wij elkaar toch pérféct aan hé...

(al moet hij wel af en toe een sjot tegen mijn schenen geven of een blad voor mijn gezicht houden opdat ik zijn gepokerface niet in 1-2-3 teniet doe...)

zaterdag 27 maart 2010

Lente in lijf en leden

Haaaaaa, zo heerlijk, in de lente fleur ik hélemaal op!
Ik word terug wakker om 6u, spring vrolijk gezwind mijn bed uit, en overleef de dag zonder het minste dipke! Het lopen gaat ook weer tip top (wat de hond super vindt). Ik loop met zo'n canicross gareeltje (gordel om de buik, leiband vastgeklikt, klaar) . Héél motiverend: als het even wat minder gaat, trekt heer hond mij erdoor. En als ik met mijn gezicht in de zon loop, kan ik met mijn ogen toe heerlijk genieten, heer hond leidt mij in rechte banen!
Ik ben lang niet de enige, ook de pronkboon op de keukenvensterbank houdt van de zon:

februari10 08320100327_0003

De was kan terug buiten, en de kersenboom-knoppen staan bijna op springen!

20100327_0009

Nu nog het zomeruur van dit weekend overleven (want da's voor mij toch weer effe een opdoffer) en we kunnen er weer volledig tegen!

woensdag 24 maart 2010

Wortelwok

Wok met de laatste groentjes uit de grond (voor al dat bovengronds lentegroen begint te sprieten): wortel, pastinaak, rammenas. Eerst een ajuintje stoven, dan alle groentjes in smalle reepkes (of kleine blokskes, of vijfhoeken voor mijn part) erbij. Beetje zout, peper, en curry erdoor. Met sappige appeltjes en knapperige walnoten als finishing touch!

februari10 004

Ah ja, en voor de opmerkzamen: ik schil mijn wortels inderdaad NIET! Ha!

donderdag 18 maart 2010

Naaisel

Mijn eerste naaisel met het "nieuw" machien. Dateert intussen al van een tijd geleden, maar is nog altijd niet afgewerkt... Hopelijk kom ik binnenkort terug aan wat meer naaien toe (nu de verbouwingen "afgerond" gaan worden en er verhuisd zal worden naar een huizeke mét bureau/hobbykamerke)!
Rarara wat is het?

februari10 086

dinsdag 16 maart 2010

Limoen en tegeltjes

Een week gepasseerd, en wat voor één!
Belangrijkste gebeurtenissen, kernachtig voor u samengevat:
- 't Lief heeft zijn ontslag gegeven. 't Is nu definitief, op naar den Duits!
- We hebben efkens -zeer letterlijk tussen de soep en de patatten- een huis gekocht. Jaja, zo op een voormiddagske! Boem pats in de sjakosj! Veel uitleg ga ik er nie bij geven (dat zal nog wel komen, als er verf gekozen moet worden, aargh zo moeilijk!), maar: het heeft tegelkes! Zoals dat van Annelyse! Reden genoeg voor gelukzaligheid!

vloer hal en voorste kamerhuiskessello 006

- Mijn zus is getrouwd! Feest! We hadden een dessertenbuffet voorzien, en dit was mijn bijdrage:

trouwzus 003trouwzus 004

Citruscakejes: voor 12
In een grote kom
- 100 g boter/margarine
cremig kloppen met
- 150 g rietsuiker
- geraspte schil van 1 limoen, 1 citroen en 1 appelsien (bio!)
In een aparte kom
- 200 g bloem
- 15 g natriumbicarbonaat (of zakje bakpoeder)
- snuif zout
zeven en mengen.
In een apart bekertje
- 120 ml appelsiensap
- 10 ml citroensap
- 5 ml vanille
mengen.

Nu afwisselend deel bloem, deel sap, toevoegen aan botermengsel en telkens goed kloppen.
Hierna nog één voor één
- 2 eieren
toevoegen.
Nog even met de mixer goed doorkloppen. Dan verdelen over 12 cakepapierkes. De oven in op 180°, zo'n 20 minuutjes.

Versieren kan met een limoensap-suiker glazuurtje (ik heb fijne suiker gebruikt, bloemsuiker geeft meer echt een glazuur maar dit fonkelt ook wel leuk vind ik) en stukjes geraspte limoenschil.

Allé, en nu zitten we hopelijk terug in wat rustiger vaarwater :)!

maandag 8 maart 2010

Veranderingen

Er zijn veranderingen op til hier... Grooootse veranderingen! Spannend, eng, alles tegelijk.
Het lief gaat van werk veranderen. En niet zomaar een bureautje verder, maar naar Duitsland, hoepsakee! Hoe gaan we dát aanpakken?
Het brengt een hele kettingreactie op gang. De snuggere lezertjes hebben al door dat we midden in een verbouwing zitten. Maar ja, als het lief naar Duitsland trekt? Ons Appelstien kan dat niet alleen, nen achterbouw neergooien en er ne nieuwe aanplakken! Dus: zouden we hier dan nog wel blijven wonen? Misschien kunnen we toch best dichter bij 't werk van Appelstien gaan wonen, als het lief toch "op kot" zal gaan bij den Duits. Maar dan: verkopen we dit huis? Of houden we het, huurt hij iets ginder en ik iets hier? Nee, da's te stom. Verkopen dan toch? En iets nieuw kopen? Ginder of hier? Hier? Veel centen-gewik-en-geweeg. Veel gezoek, gebel, rondgekijk, ge"sorry mevrouw, 't is net verkocht". Weinig tijd. En toch wel wa stress!
Maar ook: vlinders in de buik. Toch wel. Ook al kijken we dus vooruit naar een periode van enkel in't weekend elkaar te zien. Een LAT-relatie begod! Ooow, dat klinkt erg!
Ik weet nog niet helemaal hoe ik me er bij voel. Maar dat zal wel snel genoeg duidelijk worden!

zondag 7 maart 2010

Schap Schab

Alweer een stukje huis af! Een boekenschab nog wel, en voor mijn kookboeken nog wel! (Trouwens: schab is juist, maar schap blijkbaar ook. Ik hou het toch vooral bij schab.)

februari10 085

Nu nog de rest van mijn kookboeken terugvinden. Die zitten érgens. In "een" doos. Al sinds ik naar hier verhuisde, dus al een jaar of 3. Dat die lente-schoonmaak-vibe maar snel als een opruim-orkaan door dit huis kan vliegen. Want voorlopig, hmmm, ontbreekt de goesting toch nog om in de dozen-zakken-potten-stapels hoop te duiken. Nog éven teren op het wintercocoonen...

donderdag 4 maart 2010

Loempia-poging

Als er gluten- en lactosevrij gegeten moet worden, is het niet zo evident om loempia's in huis te halen. Ook niet echt om ze te maken. Ik heb toch een poging gewaagd met de rijstvellekes die ge in de carrefour vindt (niet om reclame te maken, ge vindt ze ongetwijfeld ook elders, en al zeker in de chinese supermarkt, maar die is hier spijtig genoeg nogal ver vandaan).

Vulling: ajuintje en knoflook stoven, stukje gember fijngehakt in stukjes erbij, wortel in fijne stukjes erbij, en prei (en eventueel nog vanalles). Dan sojagehakt toevoegen. Kruiden met peper, zout, sojasaus en laten stoven tot alles gaar is.

Vellekes: die moet ge in warm water weken tot ze soepel zijn. Dan droogdeppen op een handdoek met een handdoek (en dat doet ge best zoals het op het pakske staat, varianten zijn me nog niet goed bekomen). Lepeltje vulling op het velleke, handje korianderblaadjes erop, creatieve vouwtechniek toepassen (of gewoon kantjes naar binnen en dan oprollen), beetje aanduwen en ge krijgt iets loempia-achtig (bij mij eerder rechthoekige pakskes).

Dan kunt ge die normaalgezien frituren. Mijn frituurpogingen mislukten echter grandioos (met opengebarst en gespetter), dus ik heb ze uiteindelijk in de wok gebakken in een bodempje olie en dat ging prima!

februari10 025

Wel zien naar de houdbaarheidsdatum van uw blaadjes: niet dat die echt "slecht" worden, maar de plak-kwaliteit en de structuur gaan zienderogen achteruit. De bovenste, wit-brubbelige loempia is gemaakt met een blaadje uit een pak dat eigenlijk een jaar overtijd was. Ik ben duidelijk niet vies van het consumeren van overtijd-producten, maar hier liep dat praktisch gezien toch een beetje mis. Het bleef ondoorzichtig en brubbelig en plakte niet en barstte open. Al was het nog wel eetbaar, dus belandde het wel op het bord (samen met de mooier gelukte doorzichtige pakjes)!
Lekker met zoetzure saus. Uiteraard, want wat is daar nu niét lekker mee!

dinsdag 2 maart 2010

Horror

Mijn dagelijkse portie verbouwhorror, nu ook voor u online available!

februari10 087

Ter informatie: op déze plek moet de schoenenkast komen. Ik was misschien iets té enthousiast in het vooruit denken. En u zal dus ook nog eventjes moeten wachten om resultaten te kunnen zien.

Hij vindt het allemaal niet erg, en is blij zijn steentje/zandbakske te kunnen bijdragen...

februari10 089

Nogmaals: 'k zal blij zijn als de lente er écht is, dan kan de achterbouw hier er eindelijk vanaf gezwierd worden en kan er iets nieuws in de plaats verschijnen!

maandag 1 maart 2010

Glutenvrije lasagne

kokeneten 019

Lasagne, zonder gluten en zonder lactose:
- glutenvrije lasagneblaadjes (vb. van Schär in de Bioplanet)
- tomatensausje, te maken van ajuin + de groentjes die voorhanden zijn (wortel, pastinaak, bietjes, champignons,...) + sojagehakt (die van alpro zonder kruiden is glutenvrij) + tomatenpassata + kruidekes + bouillon
- bechamelsausje, te maken van olijfmargarine of kokosolie + maïzena + rijst- of sojamelk + peper, zout en muskaatnoot (dat lukt echt kei-goed, net "echt"!)
- verse spinazieblaadjes
- verse basilicumblaadjes
- pijnboompitten
Start met een laagje rode saus, dan lasagneblaadjes, dan spinazie, witte saus, basilicum+pijnboompitten, rode saus, enz... Eindigen met witte saus met basilicum en pijnboompitten. In de oven volgens aanwijzingen bij de lasagneblaadjes. Lekker hoor!